Het belang van linkbuilding

  • 15 november 2023
  • 3 min.
  • Insights

Om organische hoog te scoren in Google is het belangrijk om de autoriteit van je website te verhogen. Dat kan op meerdere manieren en linkbuilding is er daar een van. Wil jij weten wat linkbuilding is, wat anno 2023 het belang ervan is en hoe je het effectief kan toepassen? In deze blog vertel ik je meer!

Inhoudsopgave

Wat is linkbuilding?

Laten we eerst teruggaan naar de basis, want wat is linkbuilding eigenlijk? Linkbuilding is het verkrijgen van backlinks van externe websites naar de jouwe. Daarbij is het belangrijk om de juiste links met interessante teksten van relevante sites te ontvangen. Eenvoudig gezegd kan een link worden gezien als een aanbeveling. Hoe meer (relevante) aanbevelingen jouw website ontvangt, hoe meer Google jouw site zal waarderen.

Google geeft iedere website namelijk een bepaalde autoriteit. Sites met een hoge autoriteit worden eerder getoond dan sites met een lage autoriteit. Vindbaar zijn op prestigieuze zoekwoorden met veel concurrentie is voor een site met een lage autoriteit erg lastig en soms zelfs onmogelijk. Dat wordt pas goed mogelijk naarmate de autoriteit van de website stijgt, de content SEO-technisch goed is en de site continu geoptimaliseerd is. Om te kunnen concurreren op zoekwoorden met een hoge ‘Keyword Difficulty’ is linkbuilding dus een zeer goed middel.

Dit is waarom linkbuilding belangrijk is

Het belang van linkbuilding is hierboven eigenlijk al duidelijk geworden. Google toont sites met een hogere autoriteit vele malen eerder dan sites zonder autoriteit. Dat is logisch en zorgt er dus voor dat linkbuilding belangrijk is. Wel is daar een interessante verschuiving in te zien.

Het belang van linkbuilding was jaren geleden een stuk hoger dan tegenwoordig. Linkbuilding was toen dé manier om je site hoger in Google te krijgen. Anno 2023 is de juiste content op je eigen site minstens zo belangrijk. Het beste is altijd om tweeledig te werk te gaan. Dit is duurzaam, speelt in op eventuele wijzigingen in het algoritme van Google en is voor jouw bezoekers het best. Kies dus niet tussen content of linkbuilding, maar combineer het en ga voor beiden.

Een andere verschuiving in de linkbuilding is de switch van kwantitatieve backlinks naar kwalitatieve backlinks. Het aantal links dat je hebt, ten opzichte van de kwaliteit van die links, wordt steeds minder belangrijk. Links van de juiste kwaliteit worden steeds meer de standaard.

Het belang van linkbuilding is dus over het algemeen wat lager dan een aantal jaren geleden, maar in sommige branches is en blijft linkbuilding ook in 2023 noodzakelijk. Wanneer je hele specifieke niche hebt met weinig concurrentie, dan hoeft linkbuilding voor jou geen must te zijn. Wanneer de concurrentie hoog is en jij toch wil scoren op die voor jou belangrijke zoektermen, dan is linkbuilding een van de belangrijkste manieren om organisch te winnen van jouw concurrenten.

Hoe pas je linkbuilding effectief toe?

Er zijn verschillende manieren om linkbuilding toe te passen. Je kan je eigen netwerk aansporen om te linken naar jouw site. Je kan ook jezelf aanbieden als gastblogger, waarbij je in ruil voor jouw content links naar je eigen website krijgt. Daarnaast kun je persberichten versturen in de hoop om links te ontvangen van (regionale) nieuwssites. Zo zijn er nog enkele manieren te bedenken die helaas allemaal tijd kosten.

De kortste klap is het kopen van backlinks. Veel sites met een hoge autoriteit bieden de mogelijkheid aan om een link naar jouw website te kopen. De kosten daarvan lopen zeer uiteen. Wanneer je niet thuis bent in de linkbuilding is de kans groot dat je de verkeerde links inkoopt of teveel geld kwijt bent aan het kopen van links die je wil hebben. Dat is natuurlijk zonde.

Groeien door de inzet van linkbuilding

Het hebben van het juiste netwerk is fundamenteel voor succes in linkbuilding. Het kopen van onjuiste links, vaak in hele goedkope linkbuildingpakketten, is gevaarlijk voor je site en kan zelfs schade aanrichten. Dit wil je ten alle tijden voorkomen.

Wil je graag de autoriteit van je website verbeteren? Wil je meer waardevolle bezoekers naar je website halen? Dan is het belangrijk om te weten wat je doet. Heb je vragen over linkbuilding of zoek je iemand die voor jou linkbuilding kan toepassen? Neem dan eens contact op met Rockwise. We denken graag met je mee!

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl