CMS-systemen: is WordPress geschikt voor mijn business?

  • 23 augustus 2023
  • 3 min.
  • Insights

WordPress: het is één van het meestgebruikte content management systemen (CMS) ter wereld. Waarom? Het is super gebruiksvriendelijk in beheer voor en bovenal modulair in te richten, waardoor je niet om de haverklap een compleet nieuwe website nodig hebt. Desondanks is WordPress niet voor iedere ondernemer de beste optie. Hoe dat precies zit? Dat vertel ik je in deze blog.

Inhoudsopgave

De populariteit van WordPress

Sinds de komst van WordPress heeft het CMS de wereld in een razend tempo veroverd. Dat is niet gek, want een website die ontwikkeld is met WordPress biedt nogal wat voordelen. Het grootste pluspunt voor jou als eindgebruiker is dat je zelf weinig technische kennis nodig hebt om de website zelfstandig te kunnen beheren. Kom je op het punt waarop je graag uitbreidingen wenst? Dan is zelfs die mogelijkheid er zónder dat je een compleet nieuwe website hoeft te laten ontwikkelen. Ideaal dus.

Van origine was WordPress ooit bedoeld voor blogs en informatieve websites. Een kant-en-klare oplossing, waarbij je met het gebruik van een thema je eigen invulling kon geven aan een simpele website. Inmiddels is WordPress die functie volledig ontstegen. Tegenwoordig kiezen miljoenen bedrijven voor WordPress. Zowel dienstverlenende bedrijven als webshops met omzetten van zes nullen of meer. Toch zijn er ook redenen om niet voor WordPress te kiezen.

De nadelen van WordPress voor jouw business

Ik vertelde je net kort over de oorsprong van WordPress. Bij deze oorsprong ligt ook gelijk één van de grotere nadelen van dit CMS-systeem. WordPress kan ook prima de basis vormen voor meer complexe websites en webshops, maar vergt daarvoor wel het werk van een specialist. Een verkeerde opbouw van de website kan namelijk zorgen voor een hoop ellende en kan de groei van je business in de weg staan. Daarnaast zijn andere aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals:

  • Als je onderneemt, is het doorgaans niet handig om zelf je website te bouwen. Het fundament van je website is van groot belang. Dat geldt ook voor het onderhoud ervan. Je brengt je auto tenslotte ook periodiek naar de garage om deze van onderhoud te laten voorzien. Dit onderhoud vraagt een WordPress-omgeving ook. Niet alleen het systeem zelf, maar ook de actieve plug-ins. Hoe meer je gebruikt, hoe intensiever het onderhoud wordt.
  • WordPress zelf is open source en dus gratis te gebruiken. Als je gebruikmaakt van aanvullende functionaliteiten is vaak een betaalde licentie benodigd. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel SEO-plugins. Daarnaast kan het zijn dat je een derde partij (zoals een webbureau) nodig hebt om maatwerk oplossingen toe te laten voegen.

In welke situatie kies je niet voor WordPress?

Twijfel je of je gebruik moet maken van WordPress of dat je beter kunt kiezen voor een ander CMS-systeem? Helaas zijn de spelregels niet in beton gegoten, waardoor het advies per geval anders kan zijn. Hieronder een aantal voorbeelden van situaties waarin het beter is om voor een ander CMS-systeem te kiezen.

  • Is je website erg omvangrijk en bied je meer dan 75.000 producten aan? Dan is het verstandig om WordPress links te laten liggen. Grote kans namelijk dat je te maken gaat krijgen met snelheidsproblemen.
  • De uitbreidingen in WordPress zijn bijna oneindig. Toch kan het voorkomen dat je complexe wensen hebt qua functionaliteiten, waardoor je allerlei plugins aan elkaar moet knopen. Dat is een situatie die je wil voorkomen. Zie WordPress als een aanhanger die je aan het beladen bent met plugins, waardoor je op een gegeven moment steeds moeilijker vooruitkomt. Denk bijvoorbeeld aan een webshop in combinatie met WPML (de vertaalmodule van WordPress). Stel, je laat je producten vertalen in het Engels, Duits en in het Frans. Je hebt dan al te maken met vier verschillende versies van één product met als gevolg een opeenstapeling van data, nog los van alle andere plug-ins die je op je website hebt geïnstalleerd. Hierdoor zal je website steeds trager functioneren.
  • Gebruik je veel ‘kant en klare’ plug-ins? Dan kun je op den duur spreken van een instabiel WordPress systeem. De plug-ins zijn namelijk ontworpen door verschillende techneuten en, net als de monteur bij je auto, moet je net de juiste treffen die verstand van zaken heeft. Storingen als gevolg van updates of plug-ins die geen updates meer krijgen kunnen een hoop ellende opleveren.
  • Ga je te veel afwijkende functies inbouwen in je WordPress-installatie, dan loop je steeds meer kans op het risico van conflicten. Het is belangrijk dat je webbureau daar rekening mee houdt. Heeft jouw website zoveel afwijkende functies hebben dat er in feite ‘niets meer overblijft’ van WordPress? Dan is de keuze voor een alternatief CMS-systeem verstandiger.

Rockwise kiest (in veel gevallen) voor WordPress

Het is slim om je overweging te maken aan de hand van bovenstaande voorbeelden. Uit de praktijk blijkt dat WordPress voor veel klanten een goede uitkomst biedt. De veelzijdigheid in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid van het systeem maakt dat het voor veel ondernemers een uitstekende basis is om modulair te kunnen groeien. Bovendien zijn veel problemen en ongewenste situaties met de juiste beslissingen te voorkomen.

Benieuwd wat Rockwise voor jou kan betekenen of wil je van gedachten wisselen over het juiste CMS-systeem voor jouw onderneming? We denken graag met je mee!

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl