Ondernemen is prachtig.

Ik ben inmiddels ruim acht jaar het avontuur, dat ondernemen heet, aan het beleven. Ieder jaar eindig ik mijn jaar met het gevoel dat het een enerverend jaar was. Maar ik kan me niet voorstellen dat het ooit weer zo enerverend gaat worden als in 2021. Hoeveel kun je meemaken in 12 maanden? Het was een achtbaan, maar wel een prachtige achtbaan. Ik kan er een boek over schrijven, weet je wat? Ik ga het doen. Althans, een bescheiden blogje 🙂

Yes, personeel onder contract!

Na een aantal jaren van flinke groei en diverse samenwerking- constructies, voelden we vorige jaar de behoefte aan meer vastigheid. Bij groei hoort een sterk fundament. Een solide basis waar je op kunt bouwen en mee vooruit kunt. Hoe blij waren we een jaar geleden toen we de eerste handtekeningen onder een contract konden zetten. De eerste werknemer.. Het moment dat je officieel werkgever bent. Best raar en spannend.

Maar wel leuk en… enerverend. In de afgelopen 15 maanden zijn er ± 15 contracten getekend. Inherent aan deze groei is dat het in de praktijk zo kan zijn dat er een keer geen match is tussen een personeelslid en een functie. In de eerste helft van 2021 betekende dit dat we afscheid hebben moeten nemen van een aantal mensen waarbij wij of diegene zelf aangaf niet op de juiste plek te zitten. Om wat voor reden dan ook. Wellicht hebben we het managen van een groeiend team en het verdelen van onze aandacht in de beginfase onderschat. Waar ik wel heel blij mee ben is dat iedereen die ons verlaten heeft, dit via de voordeur heeft gedaan. Met iedereen is de relatie nog steeds goed en sommigen komen nog geregeld op de koffie. Nou ja, op de borrel 🙂 Inmiddels staat de teller op 10 werknemers en is de organisatie uitgegroeid tot 15 enthousiastelingen.

Fusie Team Koen BV & Team Adis BV

Waar we vorig jaar (op het moment van schrijven) nog door het leven gingen als Team Koen BV en Team Adis BV hebben we eind 2020 besloten om als één bedrijf verder te gaan. We besloten te fuseren. Administratief, fiscaal en qua uitstraling naar de buitenwacht leek ons dit de meest logische stap. Team Koen BV hield zich bezig met het bouwen van webshops, terwijl Team Adis zich bezighield met het genereren van koopgerichte bezoekers via de zoekmachines. Twee diensten die complementair aan elkaar zijn. Officieel vond de fusie plaats op 01-01-21.

Nieuwe Bedrijfsnaam

De fusie betekende ook dat we een keuze moesten maken onder welke van de twee namen we verder gingen, of dat er een nieuwe naam zou moeten komen. Keuzes waar je voorzichtig mee moet zijn. Na een rondvraag in onze klanten- relatiekring kozen we voor een nieuwe bedrijfsnaam. Een lastige keuze, omdat we de afgelopen jaren een mooie naamsbekendheid hadden opgebouwd en we gevoelsmatig opnieuw aan de start verschenen. Omdat wij buitenlandse klanten bedienen, maar ook voor veel Nederlandse klanten in het buitenland werken, zochten we naar een naam met een internationaal karakter. Tegelijkertijd moest de nieuwe naam ook passen bij onze roots. Het liefst twee klemtonen, want dat bekt het lekkerst. Het werd uiteindelijk Rockwise BV. De ‘Rocks’ voor het stevige fundament, een goede website en een sterk team. Tegelijkertijd symbool voor de Drentse hunebedden. Onze roots. ‘Wise’ staat voor het slim inzetten van de juiste instrumenten, systemen, technieken en mensen. Om het maximale uit de wijsheid van 2021 enzoverder te halen. De Drentse hunebedden moesten toch wel gebouwd zijn door sterke en slimme wezens van weleer? Of door reuzen? Giants? Op deze reuzen is onze pay off Become an online Giant gebaseerd.

Verhuizing naar nieuw onderkomen

Sinds 2018 zaten we met veel plezier in ons kantoorpand aan de Dieselstraat in Hoogeveen. Er kwam echter een moment dat we elkaar letterlijk in de weg gingen zitten. Het kantoor werd te klein, dus moesten we op zoek naar een nieuw onderkomen. Toen het pand aan de Crerarstraat in Hoogeveen, pal tegenover het station vrij kwam, waren we er als de wiedeweerga bij. Eén bezichtiging was voldoende. Een ruim kantoor, met vier verschillende kantoorruimtes en een prachtig uitzicht over de stad. “Die moeten we hebben! En wat zou ons nieuwe logo hier mooi staan op de gevel!” Wat we op dat moment nog niet wisten is dat we amper een maand later verhuisd waren.

 

Afscheid van Adis

De afgelopen acht jaar zei ik iedere ochtend goedemorgen tegen Adis. Wat hebben wij de afgelopen jaren veel meegemaakt. Samen met alle collega’s, partners en klanten hebben we onze onderneming in die jaren zien uitgroeien tot een speler die meetelt in de top van de Nederlandse e-commerce wereld. In het voorjaar van 2021 kwam Adis met de mededeling dat hij toe was aan nieuwe prikkels. Hij wilde het roer volledig om gooien en zich gaan richten op een avontuur in het onbekende. Een keuze die ik betreurde maar direct begreep.

Inmiddels heeft Adis zijn heil gevonden in de kiemgroenten en het verhandelen van zijn Funjar Kweetsets.

Zijn vertrek betekende wel een aandelenovername, wederom een spannende stap. Geen drie, maar twee kapiteins aan boord.

40% groei in enerverend jaar

Naast alle bovenstaande ontwikkelingen, kende 2021 nog een aantal hoogtepunten:

  • Uitbreiding van ons team met veelal regionale krachten uit eigen netwerk.
  • De aanstelling van Samir Ismael als performance manager, die onze organisatie en efficiëntie daarin naar een hoger niveau heeft getrokken.
  • Persoonlijke groei in ‘leiderschap’ door trajecten met onze business coach Ton Leerentveld en het ontwikkelingstraject bij Keyminds.
  • De eerste verjaardag van mijn dochter 🙂
  • Een groei in het aantal klanten in midden, west en zuid. Inmiddels komt 85% van onze klanten niet uit de regio.

We hebben de groei die we de afgelopen jaren hebben ingezet ondanks alle hectiek kunnen continueren. Met een groei van nog eens 40% als gevolg. Door deze groei hebben we de geprognotiseerde doelstelling tussen alle hectiek door kunnen behalen.

2022

Er staat inmiddels een team dat op elkaar ingespeeld is, dus we kunnen vooral weer vooruit gaan kijken. Met veel energie kijk ik uit naar alles wat 2022 ons gaat brengen. We hebben er dit jaar weer stiekem aan kunnen ruiken, maar wat lijkt het me leuk om weer wat meer de hort op te gaan. Klanten, partners en netwerkevenementen weer fysiek bezoeken. 2022 moet ook het jaar worden dat wij door Google worden aangewezen als Google Premier Partner (top 3% Google marketingbureaus) en een vermelding in de Emerce 100. Bovenal hoop ik samen met de hele Rockwise familie net zoveel plezier te beleven als dit jaar en met dezelfde energie de doelstellingen van 2022 te behalen.

Ik wil iedereen waarmee ik in 2021 heb samengewerkt bedanken. Ik wens iedereen een prachtig, ondernemend en vooral gezond nieuw jaar toe.

Met gevaar voor eigen leven indrukwekkend vuurwerk uit categorie 1 afsteken voor de foto 🙂

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl