Performance Max Campagne

Met veel bombarie werden ze aangekondigd, de Performance Max campagnes van Google Ads. Nu de eerste data er is, hebben we zo veel mogelijk data verzameld rondom dit nieuwe Google advertentietype. Wat is het Performance Max advertentietype? Hoe verschillen ze van de bestaande advertentietypen? En kunnen we al iets roepen over de eerste prestaties!? Met de aankondiging van Google dat de Performance Max-campagne een bredere uitrol zou krijgen, zijn er veel vragen geweest over wat Performance Max is, hoe het zich verhoudt tot andere campagnes en hoe het presteert. Het doel van dit artikel is om deze veelgestelde vragen te beantwoorden en adverteerders te helpen zich voor te bereiden.

Wat is Performance Max van Google Ads?

Het belangrijkste verschil tussen Performance Max en andere campagne typen is dat Google de targeting en levering van de campagnes automatiseert op basis van de informatie die de adverteerder verstrekt. Performance Max is een geautomatiseerd campagne type dat doet denken aan (maar toch iets anders dan) een slimme campagne. Google automatiseert het maken van advertenties, maar alleen op basis van de aangeboden items, vergelijkbaar met de manier waarop responsieve display-advertenties werken. Je kunt ook overeenkomsten vinden tussen Performance Max campagnes en sociale campagnes.

Op welk netwerk wordt Google Ads Performance Max uitgevoerd?

Performance Max-campagnes komen in aanmerking voor de hele voorraad advertentiekanalen van Google, wat een groot verschil maakt met de andere campagne typen van Google. Performance Max-campagnes kunnen worden weergegeven op alle plaatsingen die zijn gevuld met campagnes in het zoeknetwerk, het Display Netwerk, YouTube, Gmail en Discovery.

Welke opties en bedieningselementen heb ik met Performance Max?

Wanneer je een Performance Max-campagne opzet, kies je je doelstelling. Afhankelijk van je doelstellingen is het mogelijk om product feeds en winkellocaties aan elkaar te koppelen.

Budget en bieden

Vervolgens stel je een budget in en kies je een biedstrategie. Houd er rekening mee dat de biedstrategie-opties max. conversies en max. waarde omvatten, maar je kunt ook een max. CPA of een doelwaarde/conversie instellen, zodat je gebruik kunt maken van doel-CPA- en doel-ROAS-strategieën.

Locatie, taal, advertentieplanning

Vervolgens kies je je locaties. Momenteel wordt Performance Max niet ondersteund door de Google Ads-editor, dus het instellen van de targeting is vervelender dan bij de meeste campagnes. Als je veel locaties wilt opnemen, kun je kiezen voor “vul een andere locatie in”, die vervolgens wordt uitgebreid met een lege ruimte en een link “geavanceerd zoeken”. Klik op de link ‘geavanceerd zoeken’ voor de optie om locaties in bulk te importeren.

Geavanceerde URL-opties

De URL-opties zijn belangrijk. Standaard definieert Google zijn eigen uiteindelijke URL’s, tenzij je die optie uitschakelt. Als je Google toestaat verkeer naar links te sturen die het nodig acht, heb je ook de mogelijkheid om links uit te sluiten.

De geautomatiseerde targeting

Elke campagne heeft slechts één set targeting (dus geen advertentiegroepen). Je kunt doelgroepen selecteren om inzicht te geven in wie Google moet targeten. De advertenties worden automatisch weergegeven aan mensen die het meest waarschijnlijk zullen converteren voor je doelen. Je kunt de optimalisatie versnellen door doelgroepsignalen te geven. Google zal die gegevens gebruiken om vergelijkbare consumenten te identificeren die waarschijnlijk hetzelfde gedrag en dezelfde interesses vertonen.

Advertentie-extensies instellen

Ten slotte voeg je je extensies toe. Je kunt ervoor kiezen om bestaande sitelinkextensies op accountniveau te gebruiken of specifieke sitelinks te selecteren en te maken voor de Performance Max-campagnes. De campagne stelt extensie-indelingen voor op basis van je doelen. Als je primaire doel bijvoorbeeld het genereren van leads is, stelt de campagne voor om een ​​leadformulierextensie te maken. Je kunt ook website-informatie, prijsextensies, promotie-extensies, highlights en oproepextensies toevoegen.

Hoe presteert Performance Max?

Het lijkt erop dat de Performance Max campagnes de zoekcampagnes niet kannibaliseert, waar dit wél het geval lijkt bij de Display, Youtube en Shopping campagnes. In welke mate is mij nog niet helemaal duidelijk. Ik zou de eerste resultaten kwalificeren door te zeggen dat de Performance Max veel volume genereert. De automatisering lijkt goed te presteren, vermoedelijk vanwege de hoeveelheid gegevens dat binnenkomt. Omdat het even duurt voordat leads voor dit account zijn gesloten, wachten we nog steeds om te zien hoe de kwaliteit van de leads zich verhoudt tot die van andere kanalen./

Onze eerste bevindingen bij Rockwise

Zie hieronder de resultaten van de eerste 5 accounts waarvoor wij een pilot hebben gedraaid. Wisselende successen, maar veelal een positieve ROAS. Ondanks dat de campagnes voor een groot gedeelte geautomatiseerd kunnen worden, is er nog veel ruimte voor optimalisatie. Welke producten/ categorieën lenen zich goed voor dit advertentietype? Zijn dit de ‘social proof’ producten? Visuele producten die zich makkelijk verkopen in impuls? Welke advertenties scoren goed? Hoe kunnen we hier ons voordeel mee doen? Hoe kan de boodschap nog beter? Urgenter? Hoe kunnen we verder optimaliseren als het gaat om doelgroepen, advertentieplanning, locaties, etc?

Interessant. Ik zie leuke cpc’s. Ik ben benieuwd hoe dergelijke KPI’s eruit zien, zodra meer agencies instappen. Update volgt op 1 juli 2022. Tijdens de Google Marketing Livestream werd aangekondigd dat Google mogelijk stappen gaat ondernemen om de transparantie binnen Google Max-campagnes te verbeteren.

Het is niet precies duidelijk hoe rapportage er in de toekomst uit zal zien, dus ik zal mijn ervaring met rapportage in de huidige vorm delen.

Periode: Donderdag 25 november – Dinsdag 30 november
Side note: Inclusief Black Friday en Cyber Monday

  • Performance Max pilot 1

  • Performance Max pilot 2

  • Performance Max pilot 3

  • Performance Max pilot 4

  • Performance Max pilot 5

We kijken graag met je mee!

Maak jij of je Google Ads agency nog geen gebruik van het Performance Max advertentietype? Wij kijken graag met je mee. Neem voor vragen contact op met één van onze Google Ads specialisten.

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl