Google zoekwoordopties krijgt wederom een update

Begin februari kondigde Google een nieuwe update aan, wat betreft brede zoekwoorden met een modifier. Het is de zoveelste update in korte tijd, na onder meer aanpassingen van de exacte zoekwoorden en het verdwijnen van een deel van de zoektermen data.


v.a. juli 2021 kunnen we geen gebruik meer maken van modified broad zoekwoorden.

Welke brede zoektypen zijn er?

Om uit te leggen wat er precies gaat veranderen, is het goed om eerst te kijken naar de huidige brede zoektypes van Google. Hieronder leggen wij ze aan de hand van een voorbeeld uit:

Brede zoekwoorden

De brede zoekwoorden kunnen we opsplitsen in twee soorten. Namelijk “Broad Match” en “Broad Match Modified”.

Broad Match zoekwoorden

De eerste variant is zeer breed en zorgt vaak voor veel ruis. Wanneer je bijvoorbeeld ‘’Blauwe Voetbalschoenen’’ instelt als volledig breed zoekwoord, wordt jouw advertentie ook gewoon weergeven bij zoektermen zoals ‘’Rode Sportschoenen’’.

Broad Match Modified

Deze variant is een stuk specifieker. Zoekwoorden met een modifier moeten namelijk voorkomen in de zoekopdracht, wil jouw advertentie getriggerd worden. Wanneer je ‘’Blauwe Voetbalschoenen’’ instelt, wordt jouw advertentie dus alleen weergeven als de zoektermen “Blauw” en ‘’Voetbalschoen’’ hierin voorkomen.

Wat gaat er veranderen?

De ‘’Broad Match Modified’’ zoektermen gaan compleet verdwijnen en worden vervangen door een verbeterde versie van zoekwoordgroepen. Het bereik zal groter zijn, dan de de oude versie van zoekwoordgroepen. Bij zoekwoordgroepen speelt de volgorde van de woorden nog wel een belangrijke rol. Deze zal namelijk worden aangehouden als de de term relevant is. Ook zinsdelen maken onderdeel uit van de nieuwe zoekwoordgroep.

Wat gebeurt er met mijn oude zoekwoorden?

Bovenstaande update is gelanceerd op 18 februari. Echter kun je tot die tijd nog gewoon gebruik blijven maken van BMM zoekwoorden. Per 1 juli zal dit zoekwoordtype definitief verdwijnen. Zoekwoorden die nog wel gebruik maken van een modifier blijven gewoon werken, op dezelfde wijze als de nieuwe zoekwoordgroepen.

De update sluit aan op de Hagakure- structuur die sinds enkele maanden wordt geadviseerd vanuit Google. De Hagakure- methode werkt tijdbesparend en voedt de machine learning technieken van Google, waardoor de strategie bijdraagt aan efficiëntie. Heb je vragen over de update rondom de zoekwoordopties of de Hagakure- methode? Onze Google Ads specialist Melvin, vertelt je graag meer. Schroom niet om contact op te nemen.

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl