Je bent niet paranoïde. Je telefoon luistert echt mee.

Luistert Google naar mij? Het korte antwoord is, ja – Siri, Alexa en Google Voice luisteren naar je. Standaard hebben de fabrieksinstellingen de microfoon ingeschakeld. Waarom? Omdat Siri, Alexa en Google Voice naar je moeten luisteren om hun natuurlijke taalverwerking te optimaliseren. Ze moeten de gebruiken van de telefoon ‘leren horen’. Als je bijvoorbeeld hun naam zegt, zullen ze reageren. Maar je zou het raar kunnen zeggen, of met een hoest. Of vanaf een bepaalde afstand. Ze moeten dus worden “getraind” om je te horen, en dat gebeurt met een actieve microfoon. Eenvoudig gezegd. En dat vinden de meeste mensen prima, aangezien de microfoon ‘alert’ moet blijven voor het geval je een virtuele assistent inschakelt om iets voor je te doen.

Wie wil dat mensen naar ons luisteren? Niet veel mensen. Maar voor de vooruitgang van technologie vinden de meeste mensen dit goed, omdat het resulteert in betere technologie, betere producten en een betere levensstandaard. Maar dit roept een andere vraag op … luistert Google naar me voor advertenties?

Luistert Google naar mijn voice voor advertenties?

Of Facebooken? Insta? We vermoeden dat het antwoord ja is. Tenzij alle gesprekken die je hierover hebt gehoord, alle keren dat je dit hebt meegemaakt toeval zijn. Mag dit? Het hangt af van de gebruikersovereenkomst. Veel technologiebedrijven, waaronder app-ontwikkelaars hebben een clausule toegevoegd aan hun gebruikersovereenkomst, waardoor ze spraakgegevens kunnen gebruiken voor gerichte reclamedoeleinden.

In deze gebruikersovereenkomsten staat expliciet vermeld dat opgenomen audio kan worden gebruikt voor gerichte reclamedoeleinden. Je bent niet paranoïde. Je telefoon luistert echt mee.

Hoe kan ik voorkomen dat er naar mij wordt geluisterd?

De eerste stap is om de gebruikersovereenkomst te bekijken waarin staat dat ze je spraakgegevens kunnen gebruiken voor gerichte reclamedoeleinden. Als dat het geval is, verwijder je de app of stop je helemaal met het gebruik van die service.  Op de meeste smartphones is er binnen de instellingen een microfoon- optie. Als je erop klikt, zie je alle apps die de microfoon gebruiken – Snapchat, Instagram, enz. Veel van deze apps zullen niet goed werken als je de microfoon volledig uitschakelt, dus het is waarschijnlijk het beste om de gebruikersovereenkomsten te lezen en schakel ze een voor een uit.

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl