Crawl fouten

Crawlfouten zijn problemen waar zoekmachines tegenaan lopen tijdens het crawlen (verkennen) van een site. Door een crawlfout loopt de zoekmachine vast tijdens het crawlproces. Crawlfouten wil je zoveel mogelijk voorkomen want het kan nadelige gevolgen hebben voor je crawlbudget en vindbaarheid. Het oplossen van crawlfouten is een belangrijk onderdeel van SEO (zoekmachine optimalisatie)

Met de gratis tool Search Console van Google kun je achterhalen of er op de site crawlfouten zijn ontdekt. Deze worden worden op siteniveau weergegeven in het rapport ‘Indexdekking’ en op URL-niveau in de URL-inspectietool.

Welke crawlfouten zijn er

We maken onderscheid tussen de volgende crawlfouten:

  • Deze fout ontstaat als de server te langzaam reageert of als Google door de site geblokkeerd wordt. De server geeft dan een 500 HTTP status code (Internal Server Error). Vaak lost dit probleem zich vanzelf op, maar het kan ook een structureel probleem zijn. In het laatste geval zijn meestal technische verbeteringen nodig. Neem dan contact op met de webdevelopers of de hostingpartij.
  • Niet gevonden. Dit betekent dat er 404 pagina‚Äôs (dode links) op de pagina gedetecteerd zijn. Dode links kunnen eenvoudig opgelost worden door een 301-redirect te plaatsen naar een bestaande pagina. Dat kan met behulp van een plugin. Je kunt ook de dode link verwijderen of de URL aanpassen.

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl