Het duurt erg lang voordat mijn website geladen is, hoe los ik dit op?

Een aantal factoren beïnvloeden de laadtijd van een website. De bestandsgrootte van een afbeeldingen die je op je site gebruikt is één van die factoren die invloed heeft op hoe snel jouw website geladen wordt. Hoe zit dit precies en hoe zorg je dat afbeeldingen zo min mogelijk invloed hebben op de laadtijd van jouw site? Je leest het in dit artikel.

Hoe verbeter je de snelheid van je website?

Afbeeldingen kunnen zorgen voor een langere laadtijd voor jouw website. Check daarom altijd de bestandsgrootte.

Check de bestandsgrootte

Elke afbeelding die je op je website plaatst, heeft een bepaalde bestandsgrootte. Hoe groter dit bestand, des te meer invloed dit heeft op de laadtijd van je website. Het spreek voor zich dat wanneer je een website hebt met veel afbeeldingen die relatief gezien erg ‘groot’ zijn, je website daaronder te lijden heeft. Een tool waarmee je kunt checken hoe snel je website laadt en welke rol je afbeeldingen hierin spelen is de Pingdom Tool. Voer de url van je website in en er rolt een samenvatting uit over de laadtijd, paginagrootte en de website prestatie. Hierbij laat de Tool ook het percentage zien hoeveel invloed de afbeeldingen op je site hebben ten opzichte van de website snelheid.

Bespaar tijd met het verkleinen van afbeeldingen

Mocht je na de uitkomst in de Pingdom Tool besluiten dat de laadsnelheid van je website geoptimaliseerd kan worden door de afbeeldingen te verkleinen, dan zijn er een aantal manieren om dit te realiseren. Zo zijn er tegenwoordig handige tools, programma’s en websites die afbeeldingen automatisch verkleinen. Maak daar dus ook gebruik van. Hiermee bespaar je namelijk een hoop tijd! Zo is er voor wordpress de plugin Smush.it!. Deze plugin comprimeert automatisch de afbeeldingen die je in jouw mediatheek hebt staan en de afbeeldingen die je in de toekomst uploadt. De website TinyJPG is een andere optie voor verkleinen van afbeeldingen. Selecteer de afbeeldingen die kleiner wilt maken en download achteraf een zip bestand met alle gecomprimeerde afbeeldingen. Vervang de grote afbeeldingen op je website door de gecomprimeerde versie. Mocht je offline foto’s willen comprimeren dan is ImageOptim (voor mac) een goed programma. Selecteer de bestanden en het programma vervangt deze automatisch voor een kleiner bestand. Hierna is het alleen nog een kwestie van de “grote” afbeeldingen op je website vervangen voor de gecomprimeerde versies.

Ontdek de verschillen met kleinere afbeeldingen

Wil je de laadtijd van je website optimaliseren? Ga dan eens na of het verstandig is om via bovenstaande tips en tools je afbeeldingen op je site te verkleinen. Je zult zien dat na het verkleinen van de afbeeldingen, door middel van bovengenoemde hulpmiddelen, je website een snellere laadtijd heeft! Hoe check ik dit? Heel eenvoudig: vul na het verkleinen van de afbeeldingen nogmaals je website url in de Pingdom Tool en ontdek de verschillen!

Mijn naam is Mark Mulder en ik ben verantwoordelijk voor techniek die hoort bij SEO. Wil jij meer weten over SEO-techniek of heb je hulp nodig bij een technische uitdaging? Ik help je graag!

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl