Technische SEO

  • 21 april 2022
  • 3 min.
  • SEO kennisbank

Zoekmachines zoals Google willen de beste resultaten tonen voor hun bezoekers. Hierin speelt de techniek van websites een grote rol. Wanneer je site technisch niet goed staat dan zie je dit overduidelijk terug in de resultaten. Met mobielvriendelijke en snelle websites, een heldere structuur en de juiste indexering zorg je voor een technisch correcte website, waarbij je punten scoort in de ogen van de zoekmachine. Technische SEO bestaat dus uit meerdere factoren, waar we je graag meer over vertellen.

Inhoudsopgave

Zorg voor een goede indexering

Voor je website is van het levensbelang dat de verschillende pagina’s goed worden geïndexeerd. Indexatie wil zeggen dat de zoekmachine een bepaalde pagina mag meenemen in de zoekresultaten. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. Een goede interne linkstructuur draagt hier veel aan bij. De links tussen de verschillende pagina’s op je website zorgen ervoor dat de zoekmachine je site goed kan doorlopen.

Het is van groot belang om bij je interne linkstructuur er goed op te letten dat je zo min mogelijk, of liever nog geen enkele, 301-meldingen of 404-errors hebt. Wanneer je een website hebt met een groot aantal verschillende pagina’s kun je een XML sitemap of een HTML sitemap toevoegen aan je site. Met een robots.txt bestand kun je juist laten zien welke pagina’s niet geïndexeerd mogen worden.

 

De snelheid van je website

Niks is zo vervelend als lang moeten wachten tot een website geladen is. Veel potentiële klanten hebben niet het geduld om ellenlang te wachten en schakelen door naar de website van de concurrent. Zoekmachines nemen deze bounces mee in de beoordeling van je site en je gaat posities verliezen op belangrijke en converterende zoektermen. Maar hoe kun je nu de snelheid van je website verbeteren? In veel gevallen worden trage website veroorzaakt door te grote afbeeldingen. Zorg er daarom voor dat afbeeldingen op je website de juiste afmeting en indeling hebben, zodat ze snel worden ingeladen. Je websitebezoekers hoeven op deze manier niet lang te wachten tot je website volledig geladen is.

 

Mobile First

Het mag geen verrassing zijn dat het grootste deel van het internetverkeer komt van mobiele gebruikers. Daarom is het voor Google belangrijk dat jouw website beschikt over een geoptimaliseerde mobiele pagina. Hierop moet alle content compleet en correct worden weergegeven. Nog meer dan bij de desktop versie van je website speelt paginasnelheid een grote rol in je ranking.

 

Nette URL

Ook je URL speelt een belangrijke rol in de techniek van je website. Hiervoor zijn twee factoren van belang. Ten eerste moet de URL de zoekterm bevatten en daarnaast moet de URL niet te lang zijn. Wanneer je deze zaken op orde hebt, dan kan de zoekmachine jouw URL beter indexeren. Pas op met het toevoegen van leestekens. Deze tekens zorgen ervoor dat de zoekmachine niet of niet goed kan bepalen waar de pagina over gaat.

 

Duplicate content

Wanneer er sprake is van duplicate content kan het zijn dat dezelfde content is te bereiken via verschillende URL’s. Dit zorgt voor verwarring bij de zoekmachine, omdat deze niet kan inschatten welke pagina de juiste is. Hierdoor wordt de waarde verspreid over meerdere pagina’s, waardoor je lagere posities zult krijgen. Dit kun je oplossen door het toevoegen van een canonical tag. Hiermee vertel je via een stukje code welke pagina de juiste is en dus moet verschijnen in de zoekresultaten.

 

Structured data toevoegen

Google wil graag de zoeker graag zo snel mogelijk antwoord geven. Daarom is de inzet van structured data erg belangrijk. Hiermee sta je namelijk boven alle resultaten. Structured data is een stukje code op de website die direct antwoord geeft op de zoekvraag. Denk hierbij aan prijzen van een bepaald product of antwoorden op veel gestelde vragen.

 

Zorg voor een veilige website

Het klinkt misschien als een open deur, maar zorg ervoor dat je website veilig is. Dit kun je bereiken door het aanvragen van een SSL-certificaat. Deze kun je regelen via je hostingprovider. Het veiligheidsstempel zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens van je websitebezoekers goed beveiligd zijn. De kosten van het certificaat zijn over het algemeen laag.

 

Technische SEO specialist inhuren?

Ben je op zoek naar ondersteuning op het gebied van technische SEO? Dan helpen wij je graag. Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl