Tips voor het kiezen van een goede domeinnaam

  • 9 maart 2022
  • 1 min.
  • #wisewednesdays

De eerste indruk is goud waard. Dat geldt ook bij een digitaal bezoek aan je bedrijf. In veel customer journeys is de website – en dus de domeinnaam – één van de eerste contactpunten. Je kunt een domeinnaam zien als een postadres op het internet en deze vormt een belangrijk vertegenwoordiging van je merk. Een domeinnaam heeft onder andere invloed op de perceptie van (potentiële) klanten en de professionaliteit van je website en onderneming. Een goede domeinnaam kiezen is dus van groot belang. Maar waar moet je nou precies op letten bij het kiezen van een goede domeinnaam?

Inhoudsopgave

Kies de juiste extensie

Allereerst is het belangrijk om na te denken waar je doelmarkt ligt. Als dit bijvoorbeeld binnen Nederland is, is het verstandig om voor een .nl-extensie te kiezen. Is je doelgroep internationaal? Dan kun je het beste kiezen voor een .com-extensie. Met een goed passende extensie wordt je website als betrouwbaarder beschouwd. Logisch misschien, maar wel belangrijk om te benoemen!

 

Kort en krachtig

Een korte domeinnaam is natuurlijk gemakkelijker te onthouden dan een lange domeinnaam. Neem als voorbeeld bol.com. De domeinnaam zegt misschien niet veel over de producten die worden aangeboden, maar de naam blijft wel in het geheugen zitten!

 

Generiek versus branded

Het kan interessant zijn om te kiezen voor een domeinnaam waarin belangrijke zoektermen zijn verwerkt. Dit wordt ook wel een generieke of omschrijvende domeinnaam genoemd. Zoekmachines houden namelijk rekening met woorden in de domeinnaam. Veel websites met een generieke domeinnaam hebben hierdoor meer bezoekers. Een voorbeeld van zo’n soort domeinnaam is huidpraktijkshop.nl. In deze domeinnaam worden de zoektermen ‘huid’ en ‘shop’ gecombineerd. Je raadt het misschien al: op deze website worden huidproducten verkocht.

Wil je op een duurzame manier bouwen aan een sterk merk? Dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een branded domeinnaam.

 

Voorkom merkinbreuk

Je wil natuurlijk ver verwijderd blijven van het plegen van merkinbreuk. Helaas komt merkinbreuk wel geregeld voor. Bijvoorbeeld wanneer er ten onrechte een geregistreerde merknaam wordt gebruikt in de domeinnaam of doordat een domeinnaam te veel aansluit bij een boodschap van een andere partij (waardoor bijvoorbeeld verwarring kan ontstaan). Zorg er dus voor dat je ook aan dit onderwerp de benodigde aandacht besteedt, voordat je wenst gebruik te maken van een bepaalde domeinnaam. Maak bijvoorbeeld gebruik van de websites van de Kamer van Koophandel en raadpleeg het merkenregister van het BOIP. Misschien niet het leukste onderdeel, maar je kunt er een hoop juridische problematiek mee voorkomen!

Tot slot hangt het kiezen van een goede domeinnaam natuurlijk ook samen met je eigen creativiteit! Wil je checken of een gewenste domeinnaam nog vrij is? Dat kun je eenvoudig doen bij je gewenste hostingaanbieder. Heb je behoefde aan meer tips voor het kiezen van een goede domeinnaam of wil je graag dat er eens iemand met je meedenkt? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl