Zo maak je van je zakelijke relatie je 'maatje'

  • 7 september 2022
  • 5 min.
  • #wisewednesdays

Stel je bent beste vrienden, échte matties, BFF en je gaat op een dag samenwerken. Werkt dat eigenlijk wel? Is het een droomscenario of kan het ook zomaar een nachtmerrie worden? Natuurlijk is er voor beiden iets te zeggen, maar mijn persoonlijke mening is dat het kan. Sterker nog, ik ben van mening dat wanneer je een zakelijke relatie onderhoudt met iemand, het zeer verstandig is om een vriendschappelijke band op te bouwen. Word maatjes!

Inhoudsopgave

Zakelijke relaties, wie zijn dat?

Laat ik beginnen met het bepalen van wie zakelijke relatie zijn. Voorbeelden van mijn zakelijke relaties zijn;

  • Collega’s
  • Potentiële klanten
  • Klanten
  • Collega’s van klanten
  • (soms) klanten van klanten
  • Leveranciers
  • Concurrenten
  • Juristen
  • Accountants
  • En ga zo maar verder, want:

Ik ben eigenlijk van mening dat iedere persoon die ik spreek tijdens en buiten kantoortijden, waarbij de inhoud van mijn gesprek een zakelijke context heeft, een zakelijke relatie is. Eigenlijk komt het erop neer, dat ik maatjes wil worden met iedereen waarmee ik zakelijk samenwerk. Ik doe hier op z’n minst een serieuze poging tot. Als blijkt dat het niet lukt om maatjes te worden, dan kies ik er liever voor om niet samen te werken dan oppervlakkig samen te werken. Lukt het met mijn beste intenties niet om op één lijn te komen en een vriendschappelijke band op te bouwen, dan ben ik van mening dat onze samenwerking op lange termijn in gevaar komt en dat wij mogelijk geen successen gaan vieren. Oké, misschien overdrijf ik een klein beetje. Ik ga je niet vertellen dat je wekelijks uiteten moet gaan met je relatie, of eens per maand naar de plaatselijke schouwburg, maar je moet wat mij betreft wel van binnenuit zin hebben om de persoon in kwestie weer te spreken. En oprechte interesse hebben in die persoon, buiten de zaken om. Ik vertel je in dit artikel eerst waarom ik dit standpunt inneem, om vervolgens enkele tips te geven over hoe je op een natuurlijke manier maatjes kunt worden met je relaties.

Waarom maatjes worden?

Eerlijkheid

Vertrouwen speelt een essentiële rol bij het bouwen van effectieve relaties. Om effectief samen te werken is het belangrijk om het gevoel te hebben dat je elkaar kunt vertrouwen. Het is belangrijk om te weten dat je op elkaar terug kunt vallen als dat nodig is. Vertrouwen geeft mensen een veilig gevoel. Wanneer relaties elkaar vertrouwen zullen ze eerlijker naar elkaar zijn.

Productiviteit

Goede relaties durven elkaar eerlijke feedback te geven waardoor sterke en zwakke punten in de samenwerking sneller naar de oppervlakte komen. De samenwerking wordt proactiever en beslissingen kunnen sneller en beter genomen worden. Als gevolg hiervan ontstaat er duidelijke communicatie en zijn mensen minder snel bang om hun kwetsbaarheden aan elkaar bloot te stellen.

Creativiteit & Pro activiteit 

Indien zakelijke relaties elkaar vertrouwen, ontstaat er een klimaat waarin mensen fouten durven te maken, maar ook initiatief durven te nemen. Meer initiatief betekent meer creativiteit en meer goede ideeën, oplossingen en daardoor meer onderscheidend vermogen.

Acceptatie & Arbeid

Ik leg vaak de link naar de sport als het gaat om een goede samenwerking. Indien de spelers in een voetbalelftal elkaar vertrouwen, maatjes zijn, zullen ze sneller van elkaar accepteren wanneer een speler de fout in gaat en de bal op een gevaarlijke plek verspeelt. Medespelers zullen sneller bereid zijn om de vuile meters op te knappen en het gevaar ongedaan te maken. De onderlinge acceptatie groeit en de motivatie om een stapje extra te zetten voor de ander daarmee ook.

Hoe snel maatjes worden?

Natuurlijk zul je niet vanaf de eerste dag maatjes zijn met nieuwe relaties. Maar er zijn er wel een aantal tips en tricks waarmee je op natuurlijke wijze sneller dichtbij kunt komen.

1. Verdiep je in je relatie, doe je huiswerk

Met wie kom je aan tafel te zitten? Waarom? Wat is de achtergrond van je relatie en de onderneming waarvoor diegene actief is. Scan de website, zoek via Google naar nieuwsberichten en achtergronden van het bedrijf en de persoon waarmee je aan tafel komt.

2. Humor

Met wie kom je aan tafel? Waarschijnlijk heb je al een kort contactmoment gehad. Een ijsbreker helpt je om de kennismaking snel persoonlijk te maken, waardoor de eventuele introductie en je boodschap makkelijker gaan en natuurlijker overkomen. Let op: gevoel voor humor is voor iedereen anders. Wat voor de één een goede grap is, kan voor de ander niet stijlvol zijn. Des te belangrijker om je huiswerk goed te doen.

3. Blijf dichtbij jezelf, maar probeer te ‘levelen’

Qua kleding. Wat trek je aan? Voelt het fijn om een stropdas om te hebben? Nee? Sommige organisaties kennen strenge kledingvoorschriften, maar ook daarbinnen is ongetwijfeld ruimte. Kleed je op een manier die past bij de afspraak die je hebt en jouw gemoedstoestand die dag. Wist je dat je vorm van de dag voor een deel bepaald wordt in de ochtend, voor de spiegel?

Qua gedrag. Je hebt je goed voorbereid, dus je kent de achtergrond van je nieuwe relatie. Spreek je met iemand uit de landbouwindustrie in Noordoost-Groningen? Heeft deze persoon een Gronings accent? Ben je van huis uit met een Gronings accent opgevoed? Gebruik het! Waarom niet. Misschien heb je de dag na deze afspraak, een afspraak in de Amsterdamse grachtengordel. Bof jij even. Je spreekt ook prima Nederlands en die kwaliteit kun je morgen gebruiken. Let op: ga niet faken. Blijf jezelf, maar het mooie is, je hebt meerdere kanten van jezelf die je tentoon kunt stellen.

4. Vind gezamenlijke interesses

Soort zoekt soort. We vinden het in 2022 niet leuk om te horen, maar mens en dier voelt zich van nature nou eenmaal meer aangetrokken tot ‘soortgelijken’. Interessant artikelen hierover vind je bijvoorbeeld hier, hier en hier. Maar hé, pak er je voordeel mee! Welke overeenkomsten heb jij? Heb je gezien dat je gesprekspartner groot schaatsliefhebber is en ben jij afgelopen weekend naar het Thialf-stadion in Heerenveen geweest? Slinger hem erin!

5. Kwetsbaar opstellen

Wat kunnen we leren van Eberhard van der Laan? Van zijn Zomergasten? Van zijn brieven waarin hij Amsterdammers vertelt over zijn ziekte en zijn aftreden? Volgens Brené Brown, hoogleraar maatschappelijk werk aan de universiteit van Houston, is leiderschap, creativiteit, innovatie of betrokkenheid niet mogelijk zonder kwetsbaarheid. Sterker nog, ze is ervan overtuigd dat geïnspireerd leiderschap sterk afhankelijk is van de mate waarin je bereid bent kwetsbaar te zijn. (Bron: Make Marketing Magic)

Overtuigd? Train het en word maatjes met Rockwise

Het bouwen aan een zakelijke vriendschappelijke relatie is te trainen. Deed dit artikel je iets? Vond je het leuk om te lezen en lijkt het je leuk om maatjes te worden van Rockwise, bijvoorbeeld als Web of Online marketing partner? Neem gerust contact op.

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl