Zó verbeter je de laadtijd van jouw website

  • 29 november 2023
  • 4 min.
  • Insights

De snelheid van je website is van cruciaal belang. Niet alleen voor de gebruikerservaring van je bezoekers, maar wist je dat een trage laadtijd ook nadelig is voor je positie in de zoekresultaten? Reden genoeg dus om te zorgen dat je pagespeed geoptimaliseerd is. Maar hoe doe je dat precies en waar begin je überhaupt? In deze blog geef ik je een aantal handige tips!

Inhoudsopgave

Waarom is een snelle laadtijd belangrijk?

Ik gaf het in de inleiding al aan: laadtijd is niet alleen van belang voor de gebruikerservaring van je bezoekers, het speelt ook een rol bij het bepalen van je positie in de zoekresultaten. Die twee factoren hangen nauw met elkaar samen. Google wil namelijk dat bezoekers die via de zoekmachine een pagina bezoeken een fijne gebruikerservaring hebben. Een slome laadtijd is niet bevorderlijk en wordt daarom ‘bestraft’ met een lagere positie in de zoekresultaten, terwijl een snelle website wordt ‘beloond’.

Een slome laadtijd (dat is in de regel langer dan 3 seconden) wordt dan ook gezien als één van de grootste conversiekillers. Veel websitebezoekers klikken weg en bezoeken de pagina van een concurrent op het moment dat ze te lang moeten wachten. Dat is natuurlijk het laatste wat je wil en daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je pagespeed op orde is.

Voer een snelheidstest uit

Benieuwd hoe jouw website scoort als het gaat om laadtijd? Er zijn verschillende tools (zowel gratis als betaald) die je kunt gebruiken om waardevolle inzichten op te doen, zoals Pagespeed Insights van Google en de Website Speed Test van Pingdom. Deze tools zijn doorgaans betrouwbaar en accuraat en laten precies zien op welke punten je je website kunt optimaliseren om de snelheid te verbeteren.

Laadtijd van je website verbeteren: 7 factoren om op te letten

Een trage website kan verschillende oorzaken hebben. Van een server met een slome reactietijd tot een afbeelding die niet gecomprimeerd is. Ik heb 7 belangrijke factoren op een rij gezet die invloed hebben op de laadtijd van je website. Je leest ze hieronder.

1. Kies een geschikte hosting partij

De partij die je website host bepaalt voor een groot deel de snelheid van je website. Kies dus niet zomaar de eerste de beste hosting service, maar vergelijk aanbieders met elkaar. Een voordelige prijs is natuurlijk mooi meegenomen, maar let ook op de snelheid en de locatie van de server. Kies je voor een van de goedkopere hostingpakketten? Grote kans dat je website op een zogenaamde ‘shared hosting’ service komt te staan. Bij shared hosting deel je je webserver met anderen en dat is nadelig voor de prestaties van jouw site.

2. Gebruik caching

Caching houdt in dat de bronbestanden van de server worden gedownload wanneer iemand je website voor de eerste keer bezoekt. Deze bestanden worden vervolgens in de browser van de bezoeker opgeslagen.  Wanneer deze gebruiker de website vervolgens opnieuw bezoekt, wordt er geen verzoek naar de server gestuurd, maar krijgt deze de gecachte versie van de website te zien. Hierdoor laadt de website een stuk sneller en verbeter je de gebruikerservaring!

3. Minimaliseer HTTP-verzoeken

Bij trage websites komt het vaak voor dat laadtijd verloren gaat aan het downloaden van verschillende elementen binnen een pagina. Denk bijvoorbeeld aan CSS-bestanden en afbeeldingen. Het kan daarom verstandig zijn om externe bronbestanden vertraagd in te laden als deze geen kritieke functionaliteit hebben. Op deze manier verlaag je de laadtijd van je website.

4. Combineer en verklein bestanden

Het uiterlijk van je website wordt bepaald door CSS- en JavaScript-bestanden. Om de laadtijd van je website te verkleinen is het belangrijk om het aantal HTTP-verzoeken te minimaliseren door ze te combineren. Denk bijvoorbeeld aan twee losse CSS-bestanden die gemakkelijk in één bestand kunnen worden gezet. Naast het combineren van bestanden is het ook verstandig om bestanden te verkleinen. Hiermee worden witruimtes in de code weggelaten, waardoor je browser je bestanden sneller kan lezen.

5. Afbeeldingen optimaliseren

Maak je veel gebruik van afbeeldingen op je website? Dan is het verstandig om deze te optimaliseren. Veel websites zijn traag doordat afbeeldingen veel groter zijn dan nodig is voor een webpagina. Door de resolutie van je afbeeldingen aan te passen naar een formaat die ‘webvriendelijk’ is voorkom je dat bestanden te groot zijn. De standaardresolutie voor afbeeldingen op een webpagina is 72 PPI (Pixels Per Inch). Dit vertaalt zich naar tussen de 1500 á 2500 pixels breed.

6. TTFB (Time To First Byte) verkleinen

De TTFB geeft aan hoe lang het duurt voordat de server een reactie geeft op een verzoek. Goede hostingpartijen zorgen er doorgaans voor dat dit verzoek binnen 200ms wordt voldaan. Vanaf het verzoek zijn er drie processen die de TTFB bepalen:

  • DNS zoekopdracht
  • Server verwerking
  • Reactie

Over het algemeen wordt een te trage TTFB veroorzaakt door netwerkproblematiek, webserverconfiguratie of door een te beladen netwerk. Het verkleinen van de TTFB kan onder andere door gebruik te maken van een snelle hostingpartij, het implimenteren van een CDN (Content Delivery Network) en door gebruik te maken van caching.

7. Asynchroon laden van CSS en Javascript-bestanden

Heb je de bronbestanden op je website geoptimaliseerd? Goed bezig! Je kunt de laadtijd van je website verder optimaliseren door te bepalen op welke volgorde deze bestanden moeten worden ingeladen. Scripts zoals CSS en JavaScript kunnen op verschillende manieren geladen worden. Je kunt kiezen om scripts die niet nodig zijn in het zichtbare gedeelte van de pagina asynchroon in te laden. Dit wordt lazy loading genoemd. Door lazy loading in te schakelen wordt de laadtijd van de webpagina verlaagd en wordt de gebruikerservaring verder verbeterd.

Zelf een razendsnelle website?

Groeien met je business? Dan is een snelle website onmisbaar. Heb je hulp nodig bij het verminderen van de laadtijd? Wij staan voor je klaar!

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl