Een hostingpakket kiezen: 4 zaken om op te letten

  • 13 juli 2022
  • 3 min.
  • #wisewednesdays

In mijn laatste artikel – alweer een tijdje terug – gaf ik een aantal tips voor het kiezen van een goede domeinnaam. Heb je een goede, beschikbare domeinnaam gevonden? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede webhost. Je wil natuurlijk dat je site goed bereikbaar is. Maar hoe kies je nou het juiste hostingpakket? In dit artikel vertel ik je vier zaken om rekening mee te houden.

Inhoudsopgave

Ten eerste: wat is webhosting?

Voordat je vol spanning Google opent om op zoek te gaan naar een goed hostingpakket, is het handig om te weten wat webhosting precies is. Webhosting staat simpel gezegd voor het huren van ruimte op een server. Een server is een computer die 24/7 in verbinding staat met het internet. Vaak staan deze systemen in een verzamelgebouw. Dit heet dan een datacenter.

Verwarrend? Bekijk het dan eens als volgt: je kunt webhosting zien als het huren van een plekje op de camping. Je kiest een leuke camping (de webhost) uit en huurt vervolgens een staanplaats (het hostingpakket) om je caravan (je website) neer te zetten. Klinkt logisch, toch?

1. Hoeveel verkeer verwacht je?

Nu je een idee hebt van wat webhosting inhoudt, is het belangrijk om na te denken over hoeveel verkeer je verwacht op je website. Dit is een stap waarbij website-eigenaren vaak niet goed stilstaan. Neem je een pakket af dat in de basis te ‘klein’ is, dan zul je merken dat je website snel langzaam wordt. Dat komt doordat deze het verkeer niet goed aan kan.

Een trage website heeft natuurlijk een hoop nadelen. Denk aan een slechte gebruikerservaring, minder conversies op je website en een negatieve invloed op je positie in de zoekresultaten. Kies dus altijd een pakket dat groot genoeg is. Dat wil zeggen: voldoende schijfruimte en dataverkeer (hierover in het volgende kopje meer). Pas tegelijkertijd op dat je niet een ‘te groot’ pakket neemt: daarmee ben je namelijk onnodig duurder uit.

2. Schijfruimte en dataverkeer

In hostingpakketten wordt gesproken over het aantal MB (of GB) dat je ter beschikking hebt. Deze schijfruimte of opslagruimte bevat niet alleen de bestanden van je website, maar ook e-mails en gegevens uit je database. Voor een eenvoudige informatieve website met veelal tekst heb je aan weinig schijfruimte doorgaans voldoende. Heb je een uitgebreide website, bijvoorbeeld met veel plugins, afbeeldingen in hoge resolutie en video’s in 4K, dan heb je als vanzelfsprekend meer schijfruimte nodig.

Dataverkeer houdt het aantal MB in dat wordt verbruikt bij het bezoeken van jouw website. Bijvoorbeeld door het laden van afbeeldingen, maar ook bij het versturen van een e-mail. Hoe vaker jouw website wordt bezocht, hoe meer data er verbruikt wordt. Als je veel grafische elementen op je website hebt, bestaat de kans dat je snel ‘buiten je bundel’ gaat. Bij de meeste pakketten zit een vast aantal MB’s dat je mag gebruiken voor het overbrengen van data. In sommige pakketten wordt ook onbeperkt dataverkeer aangeboden.

De toegestane hoeveelheid dataverkeer is belangrijk, maar daarover hoef je je bij de meeste hostingproviders gelukkig geen zorgen te maken. Doorgaans staat deze namelijk goed in verhouding met de hoeveelheid schijfruimte.

3. E-mailruimte

Werkt je bedrijf met verschillende afdelingen? Of werk je alleen en houd je van overzicht, waardoor je bijvoorbeeld wil dat technische vraagstukken naar info@bedrijfsnaam.nl worden gestuurd en dat contactaanvragen gaan naar contact@bedrijfsnaam.nl? Het is in elk geval belangrijk dat er voldoende e-mailaccounts bij je hostingpakket zijn inbegrepen. Bij sommige goedkopere pakketten kun je bijvoorbeeld maar gebruik maken van één e-mailaccount. Controleer dit dus goed voordat je een pakket afsluit.

4. Belangrijk: extra’s bij je hostingpakket

Tot slot is het belangrijk om de inbegrepen diensten te controleren. Deze kunnen per webhost namelijk sterk verschillen. Zo maakt de een standaard wekelijkse back-ups, terwijl je hiervoor bij een ander moet betalen. Daarnaast maak je bij provider A gratis gebruik van een SSL-verbinding (een versleutelde verbinding tussen de browser en de server), waar provider B een meerprijs rekent. Vergelijk het aanbod van verschillende partijen dus goed voordat je een hostingpakket afsluit, bijvoorbeeld via een onafhankelijk platform als hostingvergelijker.nl. Prijs en aanbod kunnen onderling namelijk flink verschillen.

Meer weten over het kiezen van het juiste hostingpakket of heb je hulp nodig bij jouw project? Rockwise staat voor je klaar.

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl