In 7 stappen: de workflow van website-ontwikkeling

  • 21 september 2022
  • 2 min.
  • #wisewednesdays

In mijn serie blogs neem ik je mee in het proces van website-ontwikkeling. De afgelopen maanden gaf ik je al een aantal tips over het kiezen van een goede domeinnaam (zie hier) en het selecteren van het juiste hostingpakket (dat artikel vind je hier). Ditmaal neem ik je mee in de volgende stap: het proces dat we bij Rockwise doorlopen bij het ontwikkelen van een website of webshop.

Inhoudsopgave

Stap 1: het ontwikkelen van een wireframe

Tijdens de eerste fase van website-ontwikkeling wordt het wireframe ontworpen. Een wireframe dient daarbij als als visueel hulpmiddel. Je kunt het zien als een soort bouwtekening van de website. Deze geeft onder andere aan waar de navigatie, knoppen, teksten en afbeeldingen zich bevinden. Het wireframe is erop gericht om de functionaliteit van pagina’s weer te geven en houdt nog geen rekening met de uiteindelijke opmaak. Het bepalen van het wireframe en de layout van de pagina vindt plaats in nauwe samenwerking met de klant.

Hieronder vind je een voorbeeld van een wireframe. 👇🏻

Stap 2: het ontwerp van de website

Zodra het wireframe is goedgekeurd door de klant, gaan we aan de slag met het grafisch ontwerp. Het grafisch ontwerp is bepalend voor de uiteindelijke look-and-feel van de website en het is natuurlijk belangrijk dat deze goed aansluit bij de huisstijl. In deze fase van het proces wordt onder andere het lettertype gekozen en wordt bepaald welke kleuren en afbeeldingen er worden gebruikt.

Stap 3: het ontwikkelen van de code

Is het grafisch ontwerp akkoord? Dan gaan we aan de slag met de realisatie van het ontwerp. Om een levendige website te kunnen bouwen maken we gebruik van verschillende programmeertalen. We ontwikkelen onze websites met behulp van WordPress en dat is een bewuste keuze. WordPress is namelijk een gebruiksvriendelijk CMS-systeem en is bovendien ‘Google-vriendelijk’.

Stap 4: het plaatsen van de content

Als de basis van de website staat kan de content worden toegevoegd. We sturen je de inloggegevens van de testomgeving toe zodat je de dummy tekst en dummy afbeeldingen kunt vervangen. Op het moment dat de ‘echte’ teksten en afbeeldingen zijn toegevoegd is de website optisch af. Optisch, want er volgen nog een aantal belangrijke technische stappen.

Stap 5: redirects

Vervangt de nieuwe website een oude website? Dan is het belangrijk om de redirects in te stellen. Redirects zorgen ervoor dat bezoekers van een oude pagina worden omgeleid naar een nieuwe pagina. Het kan namelijk voorkomen dat de URL-structuur verandert, waardoor de slug (dit is het gedeelte van de URL áchter de domeinnaam) anders wordt. Bij een redirect vertel je in feite aan zoekmachines (zoals Google en Bing) dat een bekende URL niet meer bestaat en dat er sprake is van een omleiding.

Door redirects in te stellen voorkom je dat je bezoekers op een 404-pagina terechtkomen. Dit is een pagina met een foutmelding die aangeeft dat de pagina niet meer bestaat. Het niet instellen van redirects kan grote gevolgen hebben op het aantal websitebezoekers.

Stap 6: het live zetten van de website

Om de website live te kunnen zetten moet – zoals ik in m’n vorige artikel dus vertelde – eerst de hostingomgeving worden klaargezet. Vervangt de nieuwe website een oude website op dezelfde domeinnaam en wordt deze elders gehost? Dan zijn er twee mogelijkheden.

1. De DNS-regels laten verwijzen naar de nieuwe hostingomgeving
Door te kiezen voor deze mogelijkheid zeg je tegen de host dat de domeinnaam mag verwijzen naar de nieuwe omgeving. De domeinnaam hoeft dan niet verhuisd te worden.

2. De domeinnaam verhuizen
Om de website compleet onder te brengen bij de nieuwe hostingpartij kun je een verhuisverzoek indienen bij de oorspronkelijke hostingpartij. Je ontvangt dan een zogenaamde ‘verhuistoken’ waarmee je de domeinnaam kunt overzetten naar de nieuwe host.

Stap 7: de migratie van de testomgeving

We zijn er bijna! Op het moment dat alle voorgaande fasen succesvol doorlopen zijn, is het tijd voor de laatste stap in het proces van website-ontwikkeling: de migratie vanuit de testomgeving naar de uiteindelijke hostingomgeving…

Et voilà: de nieuwe website staat live! 🎉

Ben jij op zoek naar een goed-converterende website om het maximale uit jouw business te halen? We gaan graag met je in gesprek

 

Blijf op de hoogte

hello@rockwise.nl