Tip: De wereld vrolijker maken op ArtAssen 2014

De wereld vrolijker maken op ArtAssen 2014

Gepubliceerd op: 5 november 2014 5 min lezen Adis Nazareet

ArtAssen 2014

Na weken van voorbereiding was het afgelopen weekend zover, mijn klei kunsten delen en verkopen op een kunstbeurs. In 2010 stond ik ook al op deze kunstbeurs, toen om mijn werk te laten zien aan onbekenden. Dat was een gave ervaring met veel leuke reacties en handige tips van bezoekers. Dat heeft er toe geleid om nog veel meer met klei bezig te zijn, met als hoofddoel de wereld een beetje vrolijker maken.
Goed dan nu de beurs, met gezonde spanning zijn mijn vriendin (Paula) en ik al weken bezig met de voorbereiding. Naast het boetseren zelf ook druk geweest met de presentatie. Letterbakken gekocht, nieuwe visitekaartjes ontwerpen, krijt stoepbord gekocht, verpakkingen uitgezocht, stickertjes ontworpen en laten maken, enz. enz. enz.

In een slakkengang naar Assen

En dan is het zaterdagochtend de auto al ingepakt en met een slakkengang naar Assen toe. Behoorlijk eng wat het is toch best wel breekbaar allemaal. Over mijn beestjes en andere poppetjes maak ik mijn geen zorgen die blijven wel heel, maar de gebouwen… je rijdt toch met enkele 1000enden in de kofferbak.
Aangekomen op de beurs de marktkraam ingericht, gelukkig is Paula etaleur dus de presentatie was geen probleem. Om 11 uur gingen de deuren open en nu was het wachten op de eerste klant. De eerste klant was een klein meisje die een kwartier voor mijn kraam heeft staan kijken. Na diverse poppetjes en beestjes bekeken te hebben was ze er uit. Het werd de enige tandwalvis die er tussen stond. Het idee dat mijn kleiwerkje nu bij haar op de kamer staat en gewaardeerd wordt is nog leuker dan om er voor betaald te krijgen.

De kop eraf!

Langzaam komt de bezoekersstroom op gang en passeren er mensen langs mijn kraam. Soms stoïcijns voor zich uitkijkend zo van: “Dit mag ik eigenlijk niet leuk vinden, hier ben ik te oud voor ofzo?” maar gelukkig van de meeste mensen een glimlach. De gootsteenontstoppers met magneetje lopen veruit het beste en gaan als warme broodjes over de toonbank. Een leuke 1e dag. Niet zo druk. Kwam door het mooie weer denk ik.

De 2e dag belooft drukker te worden en al snel is de beursvloer goed gevuld. Verder op staat een bandje te spelen en de sfeer is erg goed. Mede standhouders/kunstenaars komen regelmatig even kijken naar wat ik allemaal in de aanbieding heb. Op een gegeven moment staat er een stel naar een digitaal schilderij van 1 van mijn gebouwen te kijken. De man zeg goh wat leuk daar ben ik geweest. Ja mijn vrouw stond boven op die rots en ik zat aan het water. Ik zeg sorry dat kan helaas niet het is niet echt. Dat kerkje in het schilderij heb ik van klei gemaakt en op de computer in een samengesteld landschap geplaatst. Oh maar ik ben er toch geweest, dan lijkt het heel erg op een kerkje in Noorwegen. Dat is goed om te horen want de inspiratie waren dit soort kerkjes uit Denemarken.

Complimenten

De dag verloopt lekker en de verkoop gaat goed, veel mensen complimenteren mij met het feit dat mijn werk echt opvalt en anders is dan de rest v/d beurs. Wat een vrolijkheid hoor ik vaak of verkoopt u ook kikkertjes, of verkoopt u ook olifantjes? Olifantjes heb ik al eens gemaakt maar helaas heb ik die niet meegenomen. Kikkertjes vind ik niet leuk om te maken en de vraag is ook maak je wat je zelf mooi vindt of maak je wat er gevraagd wordt. De nieuwe visitekaartjes worden veel mee genomen en ik ben benieuwd of ik later een mailtje krijg of gebeld wordt. Dus de kunstbeurs was een succes en we gaan het vaker doen! Ik heb nog genoeg voorraad over voor nog 3 beurzen!

Wat doe ik verder met klei?

Met enige bescheidenheid mag ik zeggen dat ik de wereld al aardig vrolijker heb gemaakt! Inmiddels werk ik als freelance klei demonstrateur voor Creall. Ik sta regelmatig op beurzen in Nederland, België en Duitsland om de klei te demonstreren en het publiek te informeren en enthousiast te maken.
Ik mag mijn werk in de beursstand van Polyform presenteren en begin volgend jaar wordt er een gebouw van mij op de Creative Messe in Frankfurt getoond. Daarnaast heb ik nog een vaste bijdrage in het internationale klei magazine From Polymer to Art. Voor dit magazine heb ik Polly and Mur bedacht, dit met een knipoog naar de soort klei waar ik mee werk (polymeer klei). Deze cartoon wordt gesponsord door klei van Polyform uit Amerika.
Verder heb ik een aantal exposities gedaan en staan er 2 gebouwen in Duitsland bij galerie Freisleben. Dit is een kunstgalerie die alleen maar polymeer klei kunstwerken tentoonstelt. Het is een eer om tussen de beste kunstenaars v/d wereld te staan op het gebied van deze klei.
En ik maak ook klei beelden in opdracht.

Met welke klei werk ik?

Het is polymeer klei, wat de meeste mensen kennen is Fimo klei. Zelf werk ik het liefst met Premo, sculpey III en Super Sculpey en voor grotere beelden werk ik met Creall Therm. Het is in veel kleuren verkrijgbaar en het is te mengen net zoals verf. Fantastisch om mee te werken en heerlijk om te doen.

Waarom werk ik graag met klei?

Dat is simpel, ik ben graag met mijn handen bezig en kan lastig niks doen. Ooit heb ik van Sinterklaas (mijn schoonmoeder) een proef pakketje met klei gekregen. Dit beviel mij zo goed dat ik sinds dien niet meer gestopt ben. Verder vind ik vakmanschap buiten de digitale wereld belangrijk. Er kan tegenwoordig zoveel met computers en nu zelfs 3d printers. Ik werk dagelijks als zelfstandig grafisch ontwerper met de computer en dat is echt fantastisch werk. Maar het is dus digitaal en makkelijk om te printen in grote oplages of online te laten zien. Een kunstwerk van klei is uniek, daar is er maar 1tje van. Zelfs als je meerdere dezelfde dingen maakt zijn ze toch allemaal net even anders. Je kan zien dat het met de handen gemaakt is en dat vindt ik nou net het mooie er aan.

Waar kun je meer werk van me vinden?

Bent u nieuwsgierig naar wat ik zoal doe? Op mijn Facebook pagina en website is meer werk van me te vinden! Heeft u vragen of opmerkingen met betrekking tot deze blog? Dan kunt u een reactie achterlaten en ik zal met veel plezier op uw bericht antwoorden!