Tip: Websites Test Politieke Partijen Hoogeveen

Websites Test Politieke Partijen Hoogeveen

Gepubliceerd op: 2 maart 2017 4 min lezen Adis Nazareet

De landelijke tweede kamer verkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat de partij programma’s in ieder geval tot komende woensdag, maar ook zeker daarna, hét gesprek van de dag zijn. In den Haag, maar ook bij het koffiezetapparaat van onze Hoogeveense bedrijven, in de kleedkamers van vv Noordscheschut, op het centraal station van Hoogeveen, in lijnbus 2 tussen halte Zenithlaan en de Kroon, in het restaurant van de HEMA, op de markt, aan de bar bij de Schout en oja.. bij de politieke partijen in Hoogeveen.

Vóóóruit

Een veel gebruikte term in de politiek is het woord ‘Vooruit!’. De meeste politieke partijen willen namelijk vooruit!. Een term waarmee politieke partijen onder andere proberen de zieltjes van de groep jonge, zwevende kiezers te winnen.

Vooruitgang

Maar wat is vooruitgang eigenlijk? Zonder al te diep in te gaan op de intenties en politieke gedachten achter het woord, ga ik eens kijken naar wat het woord ‘vooruitgang’ betekent binnen ons vakgebied. De online wereld is een wereld die continu in beweging is. In de voorwaartse versnelling. Toevallig kregen we begin deze maand een mededeling van Google dat de mobiele websites nog meedogenlozer beoordeeld gaan worden op gebruiksvriendelijkheid en snelheid. En als Google het heeft over meedogenloos, dan wordt er ook echt meedogenloos bedoeld. Wij moeten dus met onze klanten vooruit, anders volgen er sancties die onprettige gevolgen kunnen hebben op de resultaten in de zoekmachines. En onze klanten willen graag via Google gevonden worden.

Gaan Politieke Partijen in Hoogeveen Mee Vooruit?

Google stelt ons de vraag, ga je mee vooruit? Of blijf je achter. Tuurlijk gaan we mee, dus als een malloot controleren we de webpagina’s van onze klanten. Voor ons betekent dit vooruitgang. Meegaan met de tijd, daar waar het nodig is. Een responsive website, een website die op ieder apparaat gebruiksvriendelijk is, wordt al voor een langere tijd streng beoordeeld door Google, maar nu wordt dus ook een trage mobiele website harder afgerekend.

Terug naar de politieke partijen in Hoogeveen. Omdat de jonge, zwevende kiezers een belangrijke doelgroep is, (onder de 18 jarigen die voor het eerst mogen stemmen zijn liefst 10 zetels te verdelen) zou je verwachten dat de politieke partijen in Hoogeveen ervan op de hoogte zijn dat meer dan de helft van de jongeren ‘surft’ op een smartphone én dat jongeren zonder smartphone niet meer bestaan. We vergeven het dat de snelheid hier en daar niet optimaal is omdat dit pas recentelijk écht zwaar wordt beoordeeld, maar een responsive website is toch niet te veel gevraagd?

De Mobiele Verkiezingen

Laten we eens een korte test doen om te kijken of de politieke partijen in Hoogeveen werkelijk vooruit gaan. Begrijpen de partijen de jonge, zwevende, kiezers van deze tijd? Doen de partijen echt alles om de jonge, zwevende kiezers binnen te halen? Zijn de partijen echt bereid om moeite te doen om begrepen te worden? Online? Want daar is die doelgroep ook toch?

We halen één voor één de websites van de politieke partijen uit Hoogeveen door een analyse tool van Google heen. De tool gaat de websites beoordelen op snelheid en mobiel vriendelijkheid. Twee criteria die erg belangrijk zijn in de berekening die Google maakt bij het toewijzen van posities in de zoekresultaten. In dit geval bij politiek gerelateerde, zoektermen.

De stemmen zijn geteld!

Met 100 Google-zetels uit 100 heeft Groen Links de meest mobiel- vriendelijke website van alle politieke partijen. Echter de snelheid van mobiele website telt net zo zwaar mee. Tellen we beide punten bij elkaar op de blijkt de SP het beste uit de bus te komen.

De uitslag

  1. SP Hoogeveen – 177 mobiele zetels
  2. VVD Hoogeveen – 170 mobiele zetels
  3. Christenunie Hoogeveen – 165 mobiele zetels
  4. PVDA Hoogeveen – 148 mobiele zetels
  5. Groen Links Hoogeveen 146 mobiele zetels
  6. D66 Hoogeveen – 142 mobiele zetels
  7. Gemeente Belangen Hoogeveen – 131 mobiele zetels
  8. CDA Hoogeveen – 117 mobiele zetels

Conclusie

De gebruikerservaring van de SP website via smartphones en tablets is prima en de partij toont wat dit onderwerp betreft aan vooruit te willen. De VVD en Christenunie scoren ook prima in de test, al kunnen alle drie de websites nog een enkele verbetering doorvoeren als het gaat om de snelheid. Het CDA is in deze test ‘rode’ lantaarn drager en scoort het slechtst.

Ondanks het feit dat het onderwerp uit dit artikel erg belangrijk is in onze branche, realiseren we ons ook dat het in schril contrast staat met de belangen in de offline verkiezingen. Ons advies is om niet te zwaar te tillen aan deze online verkiezing, maar mocht u in aanmerking willen komen voor meer online zetels, dan bent u van harte welkom op ons kantoor. De koffie staat klaar.

Rockwise – Vrienden van Google

Rockwise is exclusief partner van Google Nederland. Heeft u vragen over de prestaties van uw website? Of andere online marketing/ Google- gerelateerde vragen? Schroom niet en neem contact met ons op. Wij delen graag onze kennis.