Wat is Websitesneldheid en hoe Verbeter je dit? | Rockwise

Websitesnelheid

Gepubliceerd op: 16 juli 2020 1 min lezen Matthijs Beumer

Wat is website snelheid?

Website snelheid geeft aan wat de snelheid is waarmee pagina’s van een website geladen worden. Website snelheid heeft veel invloed op de gebruikerservaring en is daarom een belangrijke ranking factor van Google. Bij SEO is het optimaliseren van de laadtijd van een website essentieel.

Hoe meet je de website snelheid?

De website snelheid kun je meten met verschillende tools:

  • PageSpeed Insights. Deze tool geeft een score tussen de 0 en 100, waarbij je het liefst boven de 90 wil zitten. Er worden concrete tips gegeven voor verbeteringen.
  • GTMetrix. Deze tool geeft een rating van F tot A (en 0 – 100%) en ook tips voor verbetering. Je kunt ook aangeven vanuit welke locatie je de laadtijd wilt testen.

Waarom is website snelheid belangrijk?

Snelle websites zorgen er voor dat bezoekers van een website langer op de website blijven. Als een website traag laadt, klikken bezoekers over het algemeen sneller weg. Een langer websitebezoek heeft indirect een positieve invloed op SEO en kan resulteren in meer conversie.

De snelheid van een website heeft daarnaast invloed op de positie in zoekmachines. Als de (mobiele) website van een concurrent sneller is dan die van jou, dan kan hem dat een hogere positie opleveren in Google.

Hoe verbeter je de websitesnelheid?

De snelheid van een website kun je verbeteren door:

  • Afbeeldingen te comprimeren. Een enorme afbeelding in hoge resolutie heeft een flinke impact op de laadtijd.
  • Gebruik te maken van caching plugins. Door caching wordt een tijdelijke kopie van de website op de browser opgeslagen. Bij een volgend bezoek hoeft de browser de bestanden daardoor niet opnieuw te laden.
  • Google AMP toe te passen. AMP staat voor ‘Accelerated Mobile Pages’. AMP-pagina’s zijn speciaal ontwikkelde webpagina’s die die het mogelijk maken om content zeer snel weer te geven op mobiele apparaten. De laadtijd van je website op mobiel wordt hierdoor enorm verbeterd.
  • Zo weinig mogelijk bestanden inladen zoals plugins, stylesheets, fonts en andere onderdelen die tijd kosten.